Saturday, December 27, 2008

Χριστούγεννα στο φαράγγι της Άρβης - Christmas at Arvi canyon

Την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων (26.12.2008) πήγαμε με το Γιάννη Σκοντινάκη και το Γιάννη Βαργιακάκη στο φαράγγι της Άρβης. Ήταν μία πολύ ωραία αποστολή που μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να γελάσουμε. Ήταν όπως είπε και ο Γιάννης Σ. μία ''γιορτινή'' αποστολή.

Το φαράγγι της Άρβης βρίσκεται βόρεια του ομώνυμου χωριού (νότια του νομού Ηρακλείου κοντά στον Κερατόκαμπο) και είναι σχηματισμένο σε μαζώδη ασβεστόλιθο του Όρους Δίκτη. Εκβάλλει στο Λιβυκό πέλαγος όμως το νερό δεν φτάνει ποτέ εκεί λόγω της εκμετάλλευσής του για άρδευση. Δυστυχώς, σε όλη την πορεία του φαραγγιού συναντά κανείς σωλήνες και λάστιχα. Είναι ένα διεθνώς γνωστό φαράγγι όπως και το φαράγγι του Χα. Έχει μήκος σχεδόν δύο χιλιόμετρα (2km) και υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου διακόσια πενήντα μέτρα (250m). Έχει δεκατρείς (13) καταβάσεις με μεγαλύτερη έναν καταρράκτη ογδόντα μέτρων (80m). Οι υπόλοιπες κυμαίνονται από τέσσερα έως δεκαοκτώ μέτρα (4-18m). Η μεγαλύτερη κατάβαση βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του φαραγγιού. Ακολουθεί ένα σκοτεινό τμήμα λόγω της στενότητας των τοιχωμάτων μήκους εκατόν πενήντα μέτρων (150m) στο οποίο υπάρχουν τρία ραπέλ. Τέτοια σκοτεινά τμήματα συναντούνται σπάνια σε φαράγγια και θυμίζουν έντονα υπόγεια ποτάμια.




Το φαράγγι της Άρβης και η μονή Αγίου Γεωργίου


Ευχαριστώ Γιάννη Β. που περίμενες εκεί 15 λεπτά
για να βγει αυτή η φωτογραφία





Οι τραβερτίνες στο 5ο ραπέλ (18m)








Η αρχή του μεγαλύτερου καταρράκτη (80m)


Η όψη του 80αρη καταρράκτη από κάτω.
Αν ο Γ.Σκοτ δεν λουζόταν με 182 τόνους νερό δεν θα έβγαινε
αυτή η φωτογραφία


Thanks John!!

Περισσότερες πληροφορίες:

Μπρομοιράκης, Γ. 2007. Canyoning στα φαράγγια της Κρήτης. Road Editions, σσ.168.

4 comments:

Anonymous said...

Δηλαδή πώς θα γιορτάσετε την πρωτοχρονιά; Καταπληκτική δουλειά και οι φωτογραφίες είναι ότι καλύτερο έχω δει στις υπαίθριες δραστηριότητες! Άντε και ο νέος χρόνος να φέρει ακόμα καλύτερες στιγμές...

κφ

Anonymous said...

Εξαιρετική ανάρτηση Σάββα, όπως και οι υπόλοιπες άλλωστε. Οι φωτογραφίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου!!
Δίνεις αξία στο έργο και τις δραστηριότητές μας.

Καλούστ

Anonymous said...

Σάββα,
πήγαμε και είδα πως είναι το φαράγγι της Άρβης από κοντά,(για την ακρίβεια από μέσα). Οι φωτογραφίες σου δεν είναι απλά καλές, είναι εξαιρετικές! Δείχνουν την αγάπη που έχεις για τα φαράγγια. Μια αγάπη που μεταδίδεις άλλωστε απλόχερα και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Σε ευχαριστώ πολύ
Αφροδίτη

peripetia365 said...

Όμορφες φωτογραφίες!